OTİZM SPECTRUM BOZUKLUKLAR İÇİN AĞIRLIKLI BATTANİYE

Doğuştan gelen ve her kişiye göre farklılık gösteren otizm;sosyo-kültürel fark gözetmeksizin her gurupta gözlemlenmektedir.Dünyada her 68 çocuktan birisi otizm riski ile doğmakta ve bu rakam her geçen gün artmaktadır. 

 

Otizm; beynin, 5 duyudan gelen veriyi işlemekte zorluk çekerek; karışıklık yaşamasına ve bunun sonucunda da sıkıntı ve rahatsızlık hissedilmesine yol açar.

 

Indiana Üniversitesi Otizm Merkezi Kaynak Merkezine (IRCA) göre, otizmli çocukların% 40'ında bir veya daha fazla eşlik eden anksiyete bozukluğu vardır. 

 

Otizm üç yaşına kadar tespit edilmekte ve 5 ana gurupta toplanmaktadır.

 

*AtipikOtizm : Otistik davranışlar zamanla kaybolabilir. Kendine zarar verici davranışlara rastlanmaz. İletişim ve Öğrenme sorunları olabilir. Panik ataklar sık görülebilir. Yoğunlaşmış ilgi alanları vardır. 

 

*Asperger Sendromu: Sosyalleşmede zorlukları vardır. Ancak dil ve zihin gerilemesine rastlanmaz. Sözsel gelişimi ve dağarcığı geniştir. Görsel-algısal, görsel-devinsel işlevlerde yetersizlikler hissedilir. Genellikle denge ve devinsel eşgüdüm sorunları gözlenmektedir.

 

*RETT : Yalnızca kızlarda görülür. İlk 5 ay gelişim normal seviyededir. Ama daha sonra baş büyümesi yavaşlar, el becerileri yitirilerek takıntılı el hareketleri başlar. Zamanla tüm beyinsel beceriler geriler. 

 

*Çocukluk DisintegratifBozukluğu : İlk iki yıl gelişim beklenen seviyededir. İki yıldan sonra gelişim gerileyerek otizm seviyesine gelir. Zihinsel becerileri, ileri derecede zihin özürlü düzeyine kadar gerilemektedir.

 

*PDD-NOS: Gelişim bozukluğu

 

Otizmli çocuklarda; genellikle iletişim kurma; sosyal becerilerde yoksunluk, tekrarlayan eylem ve davranışlarda bulunma, yavaş bilişsel gelişim gözlemlenmektedir. Belirtileri, 18 aylıktan küçük çocuklarda görülebilir.
Otizm spektrum bozukluğu olanlar için, hem de ebeveynleri için yaşam oldukça zorlayıcı olabilir.

 

Bu zorlayıcı süreçte; YUYU Ağırlıklı Battaniyeler® otizmli birey otururken sırtına veya kucağına sermek suretiyle ve/veya uyurken üzerine örterek kullanılabilir. Battaniyenin getirdiği derin bası uyaranı, serotonin üretimini destekleyerek, daha sakin ve huzurlu hissetmesine yardımcı olur.

 

Ağırlıklı battaniyeler, uyumaya çalışırken ya da duyusal işlem sorunları zorlayıcı hale geldiğinde, artan endişe dönemlerinde çocuklar için özellikle etkilidir. Bazı çocuklar da televizyon seyrederken veya uzanırken battaniyesini bir rahatlık kaynağı olarak kullanmaktadırlar. Özellikle otizmli çocuğunuz için bir duyusal koruma alanı yaratırken etkili olmaktadırlar. Terapi sonrası ağırlık battaniyesi kullanan Ergoterapistler, derin bası simülasyonunun bu olumlu etkilerini şu şekilde açıklamaktadırlar: 

 

Tedaviden birkaç saat sürebilen genel sakinlik duygusu,
Düzenli olarak uygulandığında genel kaygıda azaltma
Artan mutluluk
Sosyal etkileşimler
Artan iletişim gücü
Daha iyi uyku
Geliştirilmiş odaklanma
Okul ortamını tolere edebilme becerisi
Kendine zarar vermede azalma

 

Amerika, İsviçre gibi Otizmin farkındalığında olan birçok ülkede, ebeveynler kendileri ve çocuklarının uyku sorunlarına yardımcı olmak için ağırlıklı battaniye kullanmaktadırlar. Otizmli bireyler için her yaşta uyku bozukluğu oldukça yaygındır. Ağırlıklı terapi battaniyeleri, hareketi aza indirerek çocukların daha kolay uykuya dalmalarına, daha derin ve rahat uyumalarına yardımcı olmaktadır. Battaniyenin ağırlığı ile uygulanan derin bası; uyku ile ilişkili kimyasalların doğal üretiminin sağlanması açısından fayda göstermektedir.

 

İlk bakışta pahalı algılanan ağırlıklı battaniyeler, uyku kalitesi ve iyi uyumanın getirdiği ruhsal ve bedensel gelişim düşünüldüğünde diğer terapilere göre tasarruf sağlar ve hiçbir yan etkisi yoktur. 
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR