Ağırlıklı Battaniye Nedir?

Agirlikli-battaniye

Anneanne ve babaanne evlerinin nostalji klasiği olan ağır battaniye ve yorganların geliştirilmiş formlarıyla çok daha kaliteli ve verimli bir uyku çekebileceğinizi biliyor muydunuz? Yurt dışındaki birçok çocuk hastanesinde ve farklı uyku bozukluklarının tedavisini desteklemek için kullanılan ağırlıklı battaniyeleri tercih eden insanların sayısı her geçen gün artıyor. Siz de uykuya dalmakta ya da uykunuzu almış halde yeni bir güne başlamakta zorlanıyorsanız ağırlıklı battaniyeler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? İşte uyku kalitesini artıran ağırlıklı battaniyeler hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar… 

 

Ağırlıklı Battaniye Nedir?

Ağırlıklı battaniye, iki kumaş parçasının ağır bir dolgu kullanılarak birbirine dikilmesiyle hazırlanıyor. Battaniyelerin ağırlığı yaklaşık 2 - 13 kilogram arasında değişiklik gösteriyor. Çünkü her kullanıcının kendi vücut ağırlığına uygun bir ağırlıklı battaniye tercih etmesi gerekiyor. Battaniyelerin boyutları da ağırlıklarına göre belirleniyor. 

 

 

Ağırlıklı Battaniyenin Yararları Nelerdir? 

Ağırlıklı battaniyelerin uyku kalitesini artırdığı, yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmış. Çünkü ağırlıklı battaniyelerin kullanıcıların vücuduna yaptığı hafif ve dengeli baskı, vücuttaki serotonin salgılanma miktarını artırıyor. Uyku esnasında hissedilen konfor ve dinginlik, serotonin hormonunun melatonine dönüşmesini sağlıyor. Melatonin hormonu, uyku kalitesini belirleyen temel faktör. Çünkü yalnızca uyku esnasında, geceleri ve karanlıkta aktive olabiliyor. Melatonin hormonunun başlıca görevi, vücudun biyolojik ritmini korumak. Böylelikle bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve stresin insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerinin azalmasına da yardımcı oluyor. 

Ağırlıklı battaniye kullanmanın faydaları, yalnızca serotonin ve melatonin hormonunun salgılanmasına destek olmakla sınırlı değil. Occupational Therapy in Mental Health adlı kitapta da bahsedildiği üzere 2008 yılında yapılan bir araştırma, ağırlıklı battaniye kullanan anksiyete hastalarındaki huzursuzluk ve kaygı seviyesinin düştüğünü gösteriyor. Öte yandan, ağırlıklı battaniyeler dikkat eksikliği, Asperger sendromu ve hiperaktivite gibi rahatsızlıklara sahip hastalarda da olumlu etkiler gösteriyor. Kısacası, ağırlıklı battaniye kullanmak hem yetişkinlerin hem de çocukların uyku kalitesini artırmaya yardımcı oluyor. Ağırlıklı battaniye kullananlar daha deliksiz, huzurlu ve kaliteli bir uyku çekebiliyor. 
 

 

Kimler Ağırlıklı Battaniye Kullanabilir?

Bebeklerin ağırlıklı battaniye kullanması, battaniyelerin ağırlıklarının yarattığı risk nedeniyle tavsiye edilmiyor. Ancak yetişkinlerin ve 2 yaş sonrası herhangi hareket kısıtlaması olmayan çocukların ağırlıklı battaniye kullanmasında herhangi bir sakınca yok. Klostrofobi, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olan kişilerin ağırlıklı battaniye kullanması önerilmiyor. Hamilelerin, emziren annelerin ve sürekli ilaç kullanması gereken kişilerin ise, doktor onayı aldıktan sonra ağırlıklı battaniye kullanmaya başlaması tavsiye ediliyor. 

 

 

Ağırlıklı Battaniye Nasıl Seçilir?

Ağırlıklı battaniye seçerken ilk dikkat etmeniz gereken kriter, vücut ağırlığınız. Seçtiğiniz battaniyenin vücut ağırlığınızın %7 - %12’si ağırlığında olması büyük önem taşıyor. Böylelikle size kucaklama hissi verebilen, bu esnada ağırlığıyla sizi rahatsız etmeyen bir ürün seçebilirsiniz. Çocuklar için ürün seçimi yapılırken ise büyüme dönemini de dikkate alarak; çocukların ağırlığının %10’undan 0,5 - 1 kilogram fazla ağırlıkta bir battaniye tercih etmek gerekiyor. 

 

Seçtiğiniz battaniyenin boyutunu belirlerken yatağınızın uzunluğunu değil, kendi boy ölçünüzü kriter almanız öneriliyor. Çünkü battaniyenizin yataktan sarkmaması, üzerinizde kalarak sizi sarmalayacak bir boyutta olması gerekiyor. Ağırlıklı battaniyenizi ilk kez kullanırken ağırlığının fazla olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak doğru ağırlıkta ve boyutta bir ürün seçtiğiniz takdirde, söz konusu ağırlık kısa sürede vücudunuza dengeli bir şekilde dağılacağı için kolaylıkla uykuya dalabilirsiniz. 

  

Soğuk havalarda ağırlıklı battaniyenin yanı sıra herhangi bir ekstra yorgan ya da battaniye kullanmanızda bir sakınca yok. Ancak size temas eden ilk nevresimin, ağırlıklı battaniyeniz olması büyük önem taşıyor. Siz de Yuyu Ağırlıklı Battaniye seçeneklerine göz atabilir, boyunuza ve ağırlığınıza göre sizin için en ideal ürünü kolaylıkla seçerek uyku kalitenizi artırabilirsiniz. 




 

 

Etiketler: blog-agirlikli-battaniye
Kasım 16, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR