Benim uyku ritmim, senin uyku ritminle aynı değil

Uykusuz baykuş

Bazı insanların uyanıklık zirveleri günün erken saatlerine, uykulu halleri de gece erken saate denk gelir. Bu insanlar nüfusun yaklaşık %40’ını oluşturan sabah insanlarıdır. Sabah şafak sökerken uyanmayı tercih ederler ve en iyi performanslarını günün bu saatinde sergilerler.

Akşam insanları olarak nitelendirilen diğer gurup ise nüfusun %30’unu oluşturur. Doğal olarak geç yatmayı tercih eder ve ertesi sabah geç saatte hatta öğleden sonra uyanırlar.

Geri kalan kısım; ikisi arası saatleri tercih eder.

Bu iki insan tipi “erkenci kuşlar” ya da “ gece baykuşları” olarak ta anılırlar. Erkenci kuşların aksine, gece baykuşları ne kadar çabalarlarsa çabalasınlar geceleri erken saatte uyumayı başaramazlar. Erken kalktıklarında da beyinleri uyku benzeri bir durumda kalır.  

Ne yazık ki toplum gece kuşlarına iki açıdan haksızlık etmektedir.

İlki, sabah erken kalkamadıkları için tembel olarak değerlendirilirler. Oysa ki DNA donanımı sonucu böyle bir programa sahiptirler.

Diğeri ise toplumda çalışma hayatının belirli saatlere hapsedilmesidir. Gerçek potansiyellerini gündüz yarı uykuda oldukları için sergileyemezler. Kronik uykusuzluk çekerler ve beraberinde aşırı yorgunluk, depresyon, anksiyete, diyabet, kanser, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara daha fazla rastlanır.  

Siz de gece baykuşlarından olduğunuzu düşünüyorsanız; uykuda geçirdiğiniz ve/veya gündüz dinlenme molalarınızı efektif şekilde değerlendirmeniz; sağlığınız için büyük önem taşımaktadır. Strese sebep olan kortizolü düşürerek; melatonin ve seratonin salınımını doğal yöntemlerle destekleyen ağırlıklı battaniyeler; sizin için çok faydalı olabilir.

Etiketler: Uykusuz baykuş
Ocak 30, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR